Na úvodní stránku





Film Až do města Aš nominovalo Slovensko na Oscara

TAMeK

2012-10-05

Kultura

Přečteno: 4529

Komentářů: 0


Film Až do města Aš režisérky Ivety Grófové, který je z poloviny českým snímkem, nominovalo Slovensko na cenu Americké Akademie filmových umění a věd (AMPAS) v kategorii cizojazyčný film.


Film vznikl ve slovensko-české koprodukci s podílem vkladů 52% ku 48%, natáčel se téměř celý v Aši. Mezinárodní premiéru měl na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech jako zahajovací film soutěžní sekce Na východ od západu. Na Slovensku měl snímek distribuční premiéru 13. září a do českých kin vstoupí 15. listopadu 2012. Příští týden bude film uveden v programu festivalu Message to Man v ruském Petrohradu (XXII. International Film Festival Message To Man, Sankt-Petěrburg). V říjnu bude promítán na prestižním Londýnském filmovém festivalu (56th BFI London Film Festival), na festivalu v norském Bergenu (Bergen internasjonale filmfestival) a v soutěži festivalu CinEast v Lucemburku.
 
Režisérka, kombinující ve svém hraném debutu syrový realismus se snovou animací, vypráví příběh mladé naivní dívky, která opouští svou rodinu na Slovensku a vydává se za lepším životem až do vzdálené Aše. Její divoká spolubydlící ji seznamuje s odvrácenou stranou života v tomto pohraničním městě, do kterého se Dorotka stále hlouběji propadá. Její sny se postupně mění v popel a návrat domů není možný. “Pro mě bylo důležité zachytit co nejvěrněji motivace dívky z tohoto prostředí k drsným životním rozhodnutím, která se na povrchu mohou zdát být amorální“, říká autorka a režisérka Iveta Grófová.

 

zdroj: PR


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024