Na úvodní stránku





Dětský čin roku 2020 – Dobré skutky se děly i během pandemie

TAMeK

2020-12-21

Různé

Přečteno: 2982

Komentářů: 0


Ani letošní koronavirová pandemie neodradila děti, aby konaly dobré skutky. Důkazem je spousta příběhů, které žáci základních škol a osmiletých gymnázií zaslali do projektu Dětský čin roku 2020. Ten se letos pořádal již pošestnácté. Autoři nejlepších a nejsilnějších příběhů, o nichž rozhodovaly samy děti prostřednictvím on-line hlasování, byli vyhlášeni 9. 12. 2020.


Dětský čin roku 2020 došel na konec a vyhlásil nové vítěze v sedmi soutěžních kategoriích – Záchrana lidského života, Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad, Pomoc n@ netu a Pomoc starším lidem. Kromě sedmi soutěžních kategorií byly předány i dvě speciální ceny. O vítězích rozhodly samy děti prostřednictvím internetového hlasování na stránkách www.detskycinroku.cz.

Výherci Dětského činu roku 2020 získali hodnotné věcné dárky od partnerů projektu a pro svou školu také šek v hodnotě 10 000 Kč na nákup školních pomůcek. Vzhledem k aktuální situaci se letos poprvé v historii projektu nemohlo uskutečnit tradiční slavnostní vyhlášení vítězů na Staroměstské radnici. Ti ale o slavnostní okamžiky nepřijdou, a pokud to situace příští rok dovolí, budou přizváni ke slavnostnímu vyhlášení na radnici společně s vítězi následujícího ročníku.

Letošní příběhy zaslané dětmi mě opět velmi potěšily a potvrdily smysl našeho projektu. Ukazují, že pomáhat se dá vždy, nehledě na okolnosti. S velkou radostí a dojetím čteme o tom, jak si děti uvědomují potřebu pomáhat i v tomto nelehkém období. Udělat něco pro ostatní nebo okolí jim není vůbec cizí,“ říká Alžběta Suchanová, členka správní rady Nadačního fondu Dětský čin roku.

Moc mě mrzí, že nemůžeme osobně potkat a slavnostně vyhlásit vítěze letošního ročníku. Jejich příběhy jsem ale četl a jako vždy mě dojaly. Obzvlášť v této době to i nás dospělé dokáže velmi povzbudit a zároveň inspirovat,“ říká dlouholetý čestný předseda Dětského činu roku Aleš Háma, který každý rok vyhlášení vítězů moderuje.

Projekt Dětský čin roku 2020 jako každoročně podporuje i řada známých osobností z oblasti kultury a sportu, jako jsou herečky PetraČernocká či JitkaČvančarová, herec Jan Révai, moderátorky ZoraJandová a LucieKřížková, sportovec Jiří Ježek, zpěvačka Lenny a zpěvák Zbyněk Drda.

VÝSLEDKY DĚTSKÉHO ČINU ROKU 2020

Záchrana lidského života

Tomáš Mostýn (12 let): Záchrana bratra

ZŠ Slezská Ostrava

Tomáš tráví rád horké letní dny, stejně jako většina jiných dětí, doma v bazénu. Jednoho dne se koupal spolu se svou sestrou i mladším, ani ne dvouletým bráškou Kubáskem. Když vylezli ven, našli si novou zábavu a Kubásek pobíhal se síťkou na motýly, kterou namáčel do vody a poté s ní na sourozence cákal. V jednu chvíli se ale vydal k vodě moc rychle, nestihl zabrzdit, zakopl o okraj bazénu a padnul do vody. Tomáš se okamžitě rozeběhl a zkoušel ho chytit za nohy. Bráška mu několikrát vyklouzl, protože velmi kopal. Nakonec se ale Tomášovi povedlo sourozence chytit a vytáhnout z vody. Tomáš na to nikdy nezapomene, a až bráška vyroste, určitě mu o tom povypráví.

 

Pomoc ostatním

Šimon Žila (13 let): Pomoc v nouzovém stavu

ZŠ Slezská Ostrava

Šimon žije se svými rodiči a sourozenci v rodinném domku u lesa, v ulici, kde žije spousta starších lidí. Po vyhlášení nouzového stavu se jako rodina rozhodli, že musí také nějak přispět, a tak nabídli svou pomoc při nákupech a vyzvedávání léků pro sousedy. V dalších týdnech jim pak pomáhali s nákupy a zapojili se i do stříhání látek na roušky. Díky těmto zkušenostem Šimon poznal spoustu nových obětavých lidí a velmi se sblížil i se svými sousedy.

 

Pomoc starším lidem

Sebastian Ryška a Tadeáš Malík (12 let): Babičky

ZŠ Slezská Ostrava

Kamarádi Sebastian a Tadeáš se jednoho dne rozhodli, že udělají dobrý skutek. Naproti jejich škole stojí domov důchodců, a tak je napadlo, že tam půjdou udělat někomu radost. Nakoupili malé pohoštění, vzali s sebou stolní hru a ohlásili se na recepci, přestože neměli domluvenou schůzku. Sestřičky jejich nápad ocenily a dovedly je do společenské místnosti, kde se kluci seznámili s několika babičkami. Strávili tak moc příjemný čas povídáním a hraním her. Při loučení došlo i na slzy dojetí. Kluci si při tom uvědomili, jak dokáže takový malý skutek udělat velkou službu, když je někdo starý a sám.

 

Kolektivní pomoc

Šimon Šmíd (10 let): Sborník

ZŠ Prostějov

Šimon chodí do školní družiny, se kterou pravidelně navštěvují seniory v nedalekém domově důchodců. Kvůli pandemii koronaviru ale museli tyto návštěvy na jaře omezit. Na babičky a dědečky ovšem nezapomněli a vymysleli pro ně soutěž s názvem „Život se zvířecími kamarády“. Ohlas byl veliký – zapojilo se do ní 46 seniorů z Prostějova a okolí. Posílali fotografie, příběhy i výrobky z keramiky či hračky zvířátek. Děti z družiny jim pak na oplátku poslaly vlastnoručně vyrobené dárky a předávání cen bylo velmi dojemné a hezké.

 

Pomoc přírodě

Klára Kaločová (12 let): Máša

ZŠ Slezská Ostrava

Klárka má moc ráda koně. Když zjistila, že nedaleko jejího domu bydlí paní, která jednoho má, rozhodla se ji se svou kamarádkou navštívit. Holky doufaly, že když občas s něčím pomohou, budou si moci na koních někdy zajezdit. Jaké však bylo jejich překvapení, když zjistily, že paní se stará o staré a nemocné koně, a na ježdění tak není ani pomyšlení. Přesto se rozhodly pravidelně pomáhat. Starají se o poníka Mášu, kterého berou na procházky a čistí jej. Klárka koníky navštěvuje často a ráda, protože cítí, že i stará zvířata si zaslouží lásku.

 

Dobrý nápad

Adéla Ryšavá (12 let): Překvapení

ZŠ Trutnov 2

Adélka se podělila o příběh z její třídy. Její spolužák Jenda jako vítěz Dětského činu roku 2019 dostal kromě jiných hezkých dárků také poukaz na nákup školních pomůcek a vybavení. Ve třídě tak dostali za úkol společně vymyslet, jak peníze utratí. Napadlo je poukaz věnovat do školní knihovny na nákup nových knih. Pomohli tak i jiným dětem z jejich školy, které si drahou knihu nemohou koupit, ale nyní si ji mohou alespoň vypůjčit.

 

Pomoc n@ netu

Tereza Svobodová (12 let): Ohrožení

ZŠ Trutnov 2

Terezka měla velmi nepříjemnou zkušenost. Přes aplikaci Snapchat ji jednou oslovil neznámy kluk, jenž jí poslal své intimní fotografie i video. Obojí ji velmi vyděsilo. Zároveň jí neznámý vyhrožoval a žádal o telefonní číslo a heslo. Terezka se poradila s kamarádkou a na její radu si neznámého zablokovala a vše ukázala rodičům. Později i paní učitelce. Všichni jí dali za pravdu, že udělala dobře, a pokud by se to opakovalo, kontaktovali by policii. Terezka si aplikaci raději vymazala z telefonu.

 

Speciální ocenění

Martin Kašpárek (13 let): Stříkačka

ZŠ a MŠ Slavkov

Martin se podělil o příběh svého kamaráda Honzy, u něhož v domě vypukl požár. Ten vznikl zažehnutím sazí ze starého kotle a naneštěstí se rozšířil i na střechu vedlejšího stavění. Honza se nebál a pomáhal požár usilovně hasit, dokonce zaběhl i za dobrovolnými hasiči. Ti ze starobylé hasičárny vytáhli starou, leč stále funkční stříkačku. Martin svého kamaráda Honzu za jeho odvahu obdivuje a myslí si, že i děti umí neočekávanou situaci řešit. A i když mají strach, dokážou dospělým pomoct.

 

Kateřina Mašková (14 let): Pochod pro Karla Gotta

MŠ a ZŠ při Fakultní nemocnici Brno – Černopolní

Katka citlivě vnímá vztahy mezi mladými lidmi, potažmo spolužáky, na které má velký vliv internet či časté používání telefonů. Uvědomuje si, jak jsou si někdy vzdálení, přestože sedí přímo vedle sebe. V den, kdy zemřel Karel Gott, zpráva zarmoutila všechny z její třídy, protože jeho písně zpívali rádi na třídních akcích. Katka se proto rozhodla uspořádat pochod za Karla Gotta, na který přizvala své spolužáky. Přes nepřízeň počasí se jim povedlo projít 20km trasu a všichni, co se zapojili, tento nápad ocenili, protože je velmi sblížil.

 

Více informací o projektu Dětský čin roku naleznete na webových stránkách www.detskycinroku.cz.

Organizátor projektu:

Nadační fond Dětský čin roku

 

Generální partner:

Whirlpool CR

 

Hlavní partner:

Nadace AGROFERT

 

Záštita nad projektem:

Magistrát hl. města Prahy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR

 

Partneři projektu:

Městská policie Praha

Muzeum Chocotopia

Creative Republic

Seznam.cz

Poski.com

 

Mediální partneři projektu:

Rádio Junior

Alik.cz

Učitelské noviny

Ámos Vision

 

O projektu Dětský čin roku

Projekt Dětský čin roku probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Magistrátu hlavního města Prahy. Organizátorem je Nadační fond Dětský čin roku a generálním partnerem projektu společnost Whirlpool CR. Dětský čin roku vznikl na Slovensku v roce 1999 z iniciativy společnosti Whirlpool Slovakia a dosud se do něj zapojilo více než půl milionu dětí. V České republice byl projekt poprvé neoficiálně představen v roce 2004. Zapojit se do něj mohou žáci základních škol, speciálních základních škol a osmiletých gymnázií z celé ČR, kteří vykonali nějaký dobrý skutek nebo si všimli skutku svého stejně starého kamaráda
a napíší o něm. Soutěží se v 7 kategoriích: Záchrana lidského života, Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc starším lidem, Pomoc přírodě, Dobrý nápad a Pomoc n@ netu. Děti nejen píší a posílají své příběhy, ale jako členové dětské poroty rovněž rozhodují o vítězích v jednotlivých kategoriích.
Více na www.detskycinroku.cz.

 

O společnosti Whirlpool Corporation

Whirlpool Corporation (kód na burze NYSE:WHR) je největším výrobcem a dodavatelem velkých domácích spotřebičů na světě, s ročními tržbami (2016) cca 21 mld. dolarů, s 93 tisíc zaměstnanci a 70 výrobními a technologickými výzkumnými středisky po celém světě. Společnost prodává spotřebiče značek Whirlpool, KitchenAid, Maytag, Consul, Brastemp, Amana, Bauknecht, Jenn-Air, Indesit, Hotpoint a spotřebiče dalších významných značek taktéž ve všech zemích světa. V regioně EMEA (Evropy, Středního Východu a Afriky) společnost zaměstnává asi 24 tisíc pracovníků, prodává ve více než 30 zemích a svoje výrobní závody má v osmi státech. Whirlpool EMEA je součástí Whirlpool Corporation. Centrála společnosti Whirlpool pro Evropu se nachází v Italském Peru (provincie města Milán). Další informace o společnosti získáte na webových stránkách www.whirlpoolcorp.com nebo twitter @WhirlpoolCorp.

 


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024