Na úvodní stránku





Každá ruka dobrá -- dobrovolnictví na Ukrajině zažívá nárůst

TAMeK

2015-05-12

Různé

Přečteno: 3711

Komentářů: 0


Ve dnech 7. - 9. 4. se v Kyjevě, za účasti lektorů z české dobrovolnické organizace INEX-SDA a ukrajinské organizace Alternative-V, konalo školení zástupců místních neziskových organizací.


Hlavním tématem bylo "Jak pracovat s dobrovolníky?". Ředitelka organizace INEX-SDA Dagmar Fousková vysvětluje: "Místní neziskovky pracují v nelehkých oblastech a s nelehkými tématy - práce s dětmi v dětských domovech, materiální a psychosociální podpora uprchlíkům z oblastí, kde se bojuje, podpora opuštěných zvířat nebo aktivizace občanů v oblasti lidských práv. Pro svou práci potřebují pomoc dobrovolníků."

Probíhající konflikt na východě země zmobilizoval obrovský počet obyvatelstva, aby se zapojili do dobrovolnictví. Formy jsou různé, ať už organizace materiální pomoci jako sběru léků a šatstva nebo aktivnějším zapojením třeba prací s dětmi z přesídlených rodin nebo hledání bydlení a zaměstnání pro uprchlíky. "Rostoucí vlnu dobrovolnictví hodnotím velice pozitivně, ale bojím se, aby po skončení konfliktu rapidně nepolevila," říká Iryna Bodnar z organizace Alternative-V. Dobrovolnictví by z jejího pohledu mělo fungovat na více rovinách a nebýt jenom řešením nastalé krize. "Důležité je si uvědomit, že život, až na konfliktní oblasti, jde na Ukrajině normálně dál. Dobrovolníci se jako před konfliktem mohou zapojovat do lokálních dobrovolnických projektů. Pořádáme jich letos méně než vloni, ale ta příležitost zde je," dodává Iryna.
Možností jak podpořit Ukrajinu je několik, můžete přispět na sbírku (např. organizace ADRA nebo Charita Česká republika) nebo se zapojit osobně j! ako dobrovolník přímo na Ukrajině. Dobrovolnické příležitosti nabízí aktuálně hned několik organizací jako např. Bodaj o.s., Tamjdem, nebo již zmiňovaná organizace INEX-SDA.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024