Na úvodní stránku





Praha přivítá světové odborníky na problematiku tzv. kožešinových zvířat

TAMeK

2016-10-21

Různé

Přečteno: 3365

Komentářů: 0


Ve čtvrtek 20. 10. 2016 se v Poslanecké sněmovně od 9:30 hodin uskuteční mezinárodní seminář k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání, která navrhuje zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR. Akce probíhá pod záštitou hlavního předkladatele novely Robina Böhnische. Na semináři vystoupí odborníci na danou problematiku z řad politiků a vědců, jako je například celosvětově uznávaný odborník na etologii lišek pan profesor Stephen Harris.


Pozvání dále přijala poslankyně britského Parlamentu Maria Eagle, která navrhla a prosadila zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat ve Velké Británii, kde již platí od roku 2003. S přednáškou vystoupí též Inez Staarink, poslankyně nizozemského Parlamentu, jež prosadila obdobnou legislativu v Nizozemsku v roce 2012. V neposlední řadě do Prahy zavítá doktor Holger Herbrüggen, který působí jako veterinární inspektor v Rakousku, kde byly chovy kožešinových zvířat zakázány replique montre pas cher v roce 2005.

"Smyslem semináře je zprostředkovat českým zákonodárcům, zástupcům veterinární správy i odborné veřejnosti informace a zkušenosti se schvalováním a implementací zákonů zakazujících kožešinové farmy v zemích, kde již podobná legislativa platí," vysvětluje Lucie Moravcová z pořadatelské organizace Svobody zvířat.

V České republice je v současnosti 9 farem s chovem lišek a/nebo norků. Na jaře letošního roku předložila skupina 50 poslanců včele s předsedou Výboru pro životní prostředí Robinem Böhni! schem Honávrh zákona, který by tyto chovy zcela zakázal: "Chovat a usmrcovat zvířata primárně za účelem získávání kožešin je v 21. století těžko přijatelné. Nemluvě o tom, že podmínky držení naprosto neodpovídají etologii chovaných druhů. Druhy jako norek americký nebo liška polární nelze s úspěchem domestikovat. Vítám proto, že se v Poslanecké sněmovně utvořila silná koalice napříč politickým spektrem, která předkládaný návrh podpořila," řekl poslanec Böhnisch. Návrh nyní čeká na své první čtení v Poslanecké sněmovně jakožto Sněmovní tisk č. 742 - http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=742&CT1=0.

Podle průzkumů většina české ani evropské veřejnosti se zabíjením zvířat pro kožešiny nesouhlasí. Proti se nedávno postavila také veřejnost odborná - https://www.obrancizvirat.cz/odbornici-apeluji-na-poslance-zruste-kozesinove-farmy/. Potvrzením nevhodnosti chovu zvířat za účelem zisku jejich kožešiny mohou být zákazy nebo velmi přísné podmínky pro chov tzv. kožešinových z! vířat, které přijalo již 12 zemí v Evropě.

Více informací n! ajdete na www.protisrsti.cz nebo na stránkách Facebookové události - https://www.facebook.com/events/1745940325628312/.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024