Na úvodní stránku





Během posledních deseti let přibývá mezi dětmi kuřáků a pijáků

     Čeští chlapci začínají pít alkohol ještě před jedenáctými narozeninami. Při tom světový průměr je až 12,3 roku. I z kouřením začínají české děti o půl roku dříve než ve světě. Z třináctiletých chlapců se opakovaně opíjí 14%.

     Pravidelných kuřáků také přibývá. Podíl pravidelných kuřáků patnáctiletých se od roku 1994 do roku 2002 zdvojnásobil. Dnes kouří 30% patnáctiletých. Při tom za pravidelné kouření se považuje kouření nejméně jednou týdně.

     Jediná oblast, v které zatím nemáme primát je obezita. Třináctiletí Češi jsou z 35 zemí na 26. místě a patnáctiletí na 27. místě.

     Jestliže je u nás tak nízká životní úroveň, kde berou děti tolik peněz na cigarety a alkohol? Naše země kráčí do Evropy. V těchto oblastech ale už Evropu předčila. Škoda, že tam rychle se nevyrovnáváme evropským zemím v produktivitě práce a růstu životní úrovně. I když ta možná s ohledem na počet peněz utracených za alkohol a cigarety asi zase tak špatná nebude.

     Za děti jsou zodpovědní rodiče. Při tomto vývoji budou brzy výrazně vyšší výdaje na zdravotní pojištění. Možná by pomohlo zavedení povinnosti, aby rodiče za děti, které kouří a pojí alkohol, dopláceli na zdravotní pojištění. Pokud mají tolik peněz pro své děti na cigarety a alkohol, jistě by to pro ně nebyl problém. A našemu zdravotnictví by to aspoň trochu pomohlo.

Z archívu magazínu Speed Express



Přidání komentáře k článku Během posledních deseti let přibývá mezi dětmi kuřáků a pijáků



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024